PIVA

Hamurabijev zakon: „Pivo ne sme sadržati previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni. Ako ne naplaćuje gostu žitom, nego traži novac, vara li na težini ili toči loše piće, treba biti pozvana na odgovornost i bačena u vodu. U pivnici žena može biti točiteljica, ali u pivnicu ne sme doći kao gošća. Žena koja ide u krčmu da u njoj pije, ima da se spali.
LAV130 RSD
LAV TWIST140 RSD
TUBORG160 RSD
BUDWEISER170 RSD
BUDWEISER TAMNO180 RSD
CARLSBERG180 RSD
ERDINGER240 RSD
SAN MIGUEL240 RSD
TUBORG TOČENO 0.3150 RSD
TUBORG TOČENO 0.5180 RSD
Tags, ,

PIVA

Pivo je jedno od najstarijih i najčešće konzumiranih alkoholnih pića na sveetu i treće najpopularnije piće posle vode i čaja. Pivo nastaje varenjem žitarica, najčešće od ječmenog slada, ali i od pšenice, kukuruza i pirinča. Kroz postupaka varenja, fermentacijom skrobnih šećera u neprevrelom alkoholu nastaje etanol i karbonizacija što daje pivo. Ubraja se u slabija alkoholna pića, sa 3-13 % alkohola. Jedno od najstarijih pića koje se koristilo još u starom Egiptu, danas je veoma zastupljeno u celom svetu.

Kod većine piva ukus dolazi od hmelja, koji daje gorčinu i deluje kao prirodni konzervans. Ponekad se dodaju i druge arome kao što je bilje ili voće. Proces fermentacije uzrokuje prirodni karbonacioni efekat, mada taj ugljen-dioksid obično biva ukloljen tokom obrade, i zamenjuje se prisilnom karbonizacijom. Neki od prvih poznatih spisa čovečanstva odnose se na proizvodnju i distribuciju piva: Hamurabijev zakonik sadrži zakone kojima se reguliše pivo i pivski saloni, i „Himna Ninkasiju“, molitva mesopotamskoj boginji piva, je služila kao molitva i kao metod pamćenja recepta za pivo u kulturi sa malo pismenih ljudi.

Jačina piva je obično oko 4% do 6% alkohola po zapremini, mada može da varira između 0,5% i 20%, pri pemu neke pivare prave vrste sa 40% i više. Pivo je deo nacionalne kulture mnogih naroda i vezuje se za društvene tradicije kao što su pivski festivali, kao i bogata pabska kultura.

Zna se da je tada pivo bila jedna od svakidašnjih potreba da bi se ugasila žeđ, a i zbog njegove energetske vrednosti. Kopači kanala i muškarci zaposleni u polju dobijali su dnevno do pet litara piva, a žene koje su obavljale teže fizičke poslove dve do tri litre.